Camembert
Camembert is een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo'n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter
De kaas komt van oorsprong uit de plaats Camembert in Normandië.
Wanneer ze voor het eerst werd gemaakt is niet duidelijk. Een legende wil dat ze reeds in 1791 door een zekere Marie Harel werd gemaakt. Het verhaal is dat zij een priester uit de regio Brie liet onderduiken die gevlucht was vanwege de Franse Revolutie.
Hij zou haar als dank het toen nog geheime recept van de brie gegeven hebben waarna zij een eigen variant wist te maken. Meer aannemelijk is dat de eerste camembert eind 19e eeuw voor het eerst werd geproduceerd. De kaasboeren in Camembert wilden een nieuwe kaas maken die kon concurreren met de brie.
Epoisses
De époisses AOP is een Franse kaas, vernoemd naar het plaatsje met dezelfde naam uit de regio Bourgondië. De kaas komt met name uit het departement Côte-d'Or.
De kaas wordt van zowel rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt.
Er mag uitsluitend melk gebruikt worden van de runder rassen Franse simmentaler, montbeliarde en brune. Het dagelijkse voer voor de koeien moet minimaal voor 80% uit het productiegebied afkomstig zijn.
Blauwklaver
Omdat Nederland geen traditie heeft met het maken van schimmelkaas hebben we ons uitgebreid laten informeren over het bereiden van deze speciale kaas uit Frankrijk, hét land van de zachte kazen. Met gebruikmaking van de specifieke technieken en ervaring is uit de vele soorten de Blauw Klaver, met zijn karakteristieke en voortreffelijke smaak, als beste naar voren gekomen waarin wij ons vervolgens gespecialiseerd hebben.
Vroeger vond de rijping plaats in de koele Franse grotten. Nu zijn deze met het gebruik van moderne technieken nagebootst, zodat een optimale rijping plaatsvindt. Gedurende de rijping verspreidt de blauwschimmel zich verfijnt door het kaasje. Tenslotte wordt de kaas in folie verpakt en gecompleteerd met het huisetiket van “De Houdycker”.Het resultaat is de Blauw Klaver uit Kamerik: een ambachtelijk bereide Hollandse kaas met Franse invloed. Met zijn zachte, milde en intense smaak een specialiteit voor de kaasliefhebber.
Rotterdamse oude geit
De Rotterdamse Oude Geit 28 weken is heerlijk vol en romig van smaak met een mooi crème-wit zuivel. Deze heerlijke geitenkaas kenmerkt zich door een rijke, maar milde smaak.
Deze heerlijke smaak heeft de kaas te danken aan de rijping van 28 weken op vurenhouten planken. Tijdens dit rijpingsproces heeft de kaas zijn smaak optimaal kunnen ontwikkelen.
Twentse bunker
Ergens midden in de Twentse natuur liggen acht grond gedekte bunkers verscholen onder een dikke laag aarde. In deze bunkers met metersdikke betonnen muren heerst een uniek rijpingsklimaat.
De luchtvochtigheid is er perfect en de temperatuur is er altijd 15 graden. Hier rijpt de Twentse Bunkerkaas en ontwikkelen zich smaken en aroma’s die je in geen enkele andere kaas zult tegenkomen.
Twentse Bunkerkaas wordt gemaakt van niet afgeroomde Hollandse melk. Dit samen met de speciaal ontwikkelde receptuur, het speciale zuursel en het plantaardige stremsel zorgen voor het unieke smaakkarakter van Twentse Bunkerkaas.